Grote Kerk

BINNENKORT IN DE GROTE KERK: (meer info:  klik hierop

Openstelling Grote Kerk zie onder klik hierop 

 

 

 

 

Reserveer uw evenement in de Grote Kerk

In onderstaande agenda kunt u zien of de Grote Kerkvan Monnickendam nog beschikbaar is voor uw evenement. U kunt tevens direct een optie in deze agenda plaatsen of een reservering maken. Heeft u vragen? Neemt u dan contact op met ons.

 

Agenda

18 juli 2012
19:15 uur - lezing door Willem Poot

Gedurende het hele jaar zijn er activiteiten in het teken van de componist/organist Bastiaans.  De Stichting Orgelnetwerk Noord-Holland en Stichting Orgelkring Waterland organisren in Monnickendam een concert met daaraan vooraf gegaan van een kleine lezing; 'Bach – Mendelsonn – Bastiaans'

Bastiaans
Johannes Gijsbertus Bastiaans
(Wilp, 31 oktober 1812 - Haarlem, 16 februari 1875) was een Nederlands organist, componist en muziektheoreticus. Hij kreeg vanaf zijn tiende orgelles in Deventer, leerde voor horlogemaker en vestigde zich in Rotterdam. Daar ontmoette hij C.F. Hommert, die hem introduceerde in de werken van J.S. Bach.

Hij was één van de eersten van een reeks Nederlanders die muziek gingen studeren in Leipzig. Daar studeerde hij onder meer orgel bij C.F. Becker en F. Schneider. In Leipzig had hij ook contact met F. Mendelssohn-Bartholdy. Na zijn studie vestigde hij zich in Amsterdam, waar hij organist werd van de Zuiderkerk. Van 1858 tot zijn dood werd hij stadsorganist (en –klokkenist) van Haarlem waar hij het Müller-orgel bespeelde in de Grote of Sint-Bavokerk.

Hij was één van de drijvende krachten achter de groeiende aandacht voor J.S. Bach in Nederland. Bastiaans heeft verschillende koralen en werken geschreven voor orgel en piano. Ook heeft hij verschillende melodieën geschreven voor de Vervolgbundel op de Evangelische Gezangen. In het Liedboek voor de Kerken zijn 9 liederen van melodieën van hem voorzien. Een bekend voorbeeld daarvan is De Heer is mijn Herder dat in bovengenoemde vervolgbundel als Lied van de Goede Herder was opgenomen. De tekst van dit lied is geschreven door Jan Jakob Lodewijk ten Kate.

 

Naar agenda

Exposities

Foto's

Concerten

Foto's

Trouwlocatie

Foto's

Evenementen

Foto's

Omgeving

Meer info

Rondleiding

Meer info