Grote Kerk

BINNENKORT IN DE GROTE KERK: (meer info):  klik hierop

Openstelling Grote Kerk zie onder, klik hierop 

Exposities zie onder, klik hierop

Concerten zie onderklik hierop

Evenement zie onder, klik hierop

 

De Cantorij Monnickendam zingt de Johannes Passion van Bach 

in de Grote Kerk van Monnickendam op 16 maart om 19.30 uur.

2024 is voor de Cantorij Monnickendam een belangrijk jaar. We vieren namelijk ons 75-jarig bestaan!

Hoe? Door muziek, door te zingen met elkaar en voor ons publiek. We gaan van start op 16 maart met de Johannes Passion. Deze passiemuziek over het lijden en sterven van Jezus is 300 jaar geleden voor het eerst ten gehore gebracht in de Nicolaikirche in Leipzig.

Onze dirigent is Marcel den Dulk. Hij is een groot kenner van de muziek van Johannes Sebastiaan Bach en van de Johannes Passion in het bijzonder. Hij leert de Cantorij dat muziek om beweging gaat, dat de muziek van Bach als dansen is, licht en melodieus. Melodie en tekst hangen volledig met elkaar samen. Het gaat om begrip van elke zin, hoe past de muziek op de tekst, hoe kan het publiek ervaren wat Bach met zijn muziek wilde zeggen.

 

Er was 300 jaar geleden de nodige kritiek op de Johannes Passion van Bach. Het zou te theatraal en te uitbundig zijn. Het moest ingetogener, meer gedragen. Bach kwam deze kritiek tegemoet in de wijze waarop hij het evangelie van Mattheus op muziek zette, met zijn Mattheus Passion. De Cantorij Monnickendam geeft sinds jaar en dag de voorkeur aan de Johannes Passion. Het is korter, bondiger, en in zekere zin ook toegankelijker. De Cantorij is bijzonder vertrouwd met de Johannes Passion, we zingen het dit jaar voor de 51ste keer!

 

Voor de uitvoering in de Grote Kerk van Monnickendam van 16 maart aanstaande wordt de Cantorij versterkt door achttien ervaren projectzangers. Met zes professionele solisten van naam en faam en het Nationaal Symfonisch Kamerorkest wordt het gegarandeerd een hoogtepunt in de rijke geschiedenis van ons koor.

Projectdeelnemers voor de Johannes Passion zijn hartelijk welkom!

Dit jaar bestaat de Cantorij Monnickendam 75 jaar. Dat jubileum wordt groot gevierd, te beginnen met een integrale uitvoering van de Johannes Passion op zaterdag 16 maart 2024, met maar liefst zes professionele solisten en het Nationaal Symfonisch Kamerorkest in grote bezetting.

 

Voor meer informatie over de mogelijkheden of aanmelding kunt u zich richten tot onze secretaris  secretaris@cantorijmonnickendam.nl.

 

 

Exposities

Foto's

Concerten

Foto's

Trouwlocatie

Foto's

Evenementen

Foto's

Omgeving

Meer info

Rondleiding

Meer info