Grote Kerk

BINNENKORT IN DE GROTE KERK: (meer info: zie Evenementenagenda

Expositie Post uit de Vergetelheid, zie onder

12 juni is de kerk gesloten wegens een uitvaart.

15 juni is de kerk gesloten wegens een uitvaart.

 

      Concert Heemsteeds Philharmonisch Orkest

      Zaterdag 8 juni, 20.15uur Grote Kerk M'dam

         

 

 

                                                                                                  

Het HPhO gaat met muziekvrienden de grens over

“ HPhO & muziekvrienden” is de titel van de mini tournee die het Heemsteeds Philharmonisch Orkest zal maken in juni. In het hemelvaartsweekend maakt het HPhO haar traditionele tweejaarlijkse concertreis naar Bad Pyrmont, de Duitse zusterstad van Heemstede,  om aldaar op zaterdagavond 1 juni een concert te geven in het Konzerthaus. Op 8 juni speelt het HPhO het prachtige programma nogmaals, maar deze keer niet in Heemstede.

Het HPhO gaat ook de gemeentegrenzen over en speelt dit concert in de Grote Kerk van Monnickendam. Met de medewerking van 4 geweldige solisten en zo’n 100 koorzangers moet dit een mooie belevenis worden…

 

Op het programma staat het wonderschone Requiem van Gabriel Fauré. De componist heeft in zijn requiem niet de angst voor de dood, maar juist het geloof in de eeuwige rust willen laten doorklinken. Als organist bij talloze begrafenissen had hij genoeg verdriet en angst gezien. Vandaar zijn eigen woorden “het requiem is zo zachtmoedig als ikzelf”.

Daarnaast speelt het orkest samen met de talentvolle violiste Manja Kruidhof-Okkerse het wereldberoemde vioolconcert van Max Bruch. De componist zei zelf over dit werk: “de viool kan beter een melodie zingen dan de piano en de melodie is de ziel van de muziek”.

 

Ook het orgel zal klinken, natuurlijk in het Requiem, maar ook in het concert voor orgel en orkest van Josef Rheinberger. Solist is Dirk Brödling, organist en tevens de cantor van de Kantorei der Stadtkirche uit Bad Pyrmont waarmee het HPhO samenwerkt in dit concert. De voltallige Kantorei reist op 8 juni naar Monnickendam om ook daar mee te zingen in dit programma. Samen met The Voice Company vormen zij een 100-koppig koor.

 

Het HPhO opent het concert met de Ouverture Egmont. In 1810 kreeg Beethoven de opdracht van het Wiener Burgtheater om muziek te schrijven bij Goethe’s Trauerspiel "Egmont". Deze schrijver had studie gemaakt van de Nederlandse geschiedenis in het begin van de Tachtigjarige Oorlog, het Verbond van de Edelen onder wie als Willem van Oranje en Lamoraal van Egmont en hun verzet in 1566 tegen de Spaanse koning.

Beethoven schreef naast de beroemd geworden ouverture nog negen daarop volgende losse stukken. In het eind van het middendeel van de ouverture is de onthoofding van Egmont verklankt.

 

Programma:

  • Gabriel Fauré – Requiem op. 48.

Solisten: Yuh-ichi Sakai, bariton en Pauline Doolaard, sopraan

Orgel: Dirk Brödling

Koren: Kantorei der Stadkirche Bad Pyrmont en The Voice Company

  • Ludwig van Beethoven – Ouverture Egmont op. 84
  • Josef Rheinberger – Concert voor orgel en orkest in F gr.t. op 137

Solist: Dirk Brödling, orgel

  • Max Bruch – Concert voor viool en orkest in g kl.t. op. 26

Soliste: Manja Kruidhof-Okkerse, viool

 

Wanneer, waar, hoe laat en hoe kom ik aan kaarten?

Zaterdag 1 juni 2019

19.30 uur- Konzerthaus, Schloßstraße 1, Bad Pyrmont

Kaarten (div prijzen): tickets@staatsbad-pyrmont.de

 

Zaterdag 8 juni 2019

20.15 uur- Grote Kerk, De Zarken 2, Monnickendam

Kaarten: € 15 (vv)/€ 17,50

Kaarten via www.hpho.nl of bij de Grote Kerk

 

De uitvoerenden:   

Manja Kruidhof-Okkerse

Op vierjarige leeftijd begon Manja (1991) met vioolspelen. In haar muzikale familie werden op dat moment al allerlei instrumenten gespeeld: piano, orgel, altviool, cello en gitaar. Ze volgde lessen op de muziekschool, en speelde in het regionale jeugdorkest.

Al tijdens haar middelbare schooltijd werd zij toegelaten tot de Vooropleiding van het conservatorium in Rotterdam, waar ze les volgde bij Thijs Kramer. Ook speelde zij in het Jeugd Orkest Nederland.

Behalve in muziek is Manja ook geïnteresseerd in taal, geschiedenis en filosofie. Zij rondde in 2015 de BA Grieks en Latijn (GLTC) af aan de Universiteit Leiden. In 2017 behaalde Manja haar diploma voor de BA Klassiek Viool bij docent Andras Czifra, en haalde ook haar lesbevoegdheid. Sinds september 2017 studeert zij Klassiek Viool (MA) in Amsterdam bij Johannes Leertouwer.

Manja is getrouwd met Jannum Kruidhof (componist en docent muziek) en speelt met enige regelmaat zijn composities, o.a. met haar vader organist/pianist Hans Okkerse. Daarnaast geeft ze particulier vioolles in Dordrecht.

 

Yuh-ichi Sakai

Yuichi studeerde in 2011 af aan de Tokyo National University of the Arts. Hij werkte van 2013-2015 als freelance zanger in Japan, gedurende welke periode hij verschillende solo-rollen zong: de rol van Achilles in Händel's 'Giulio Cesare in Egitto' en de rollen van Hymen in Purcell's 'The Fairy Queen'. Hij speelde ook de rol van Papageno in Zauberflöte ', de rol van Publius in' La Clemenza di Tito 'van Mozart en de rol van Uberto in' La Serva Padrona 'van Pergolesi. Sinds hij is begonnen aan de Early Music Performance Course aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, heeft Yuichi gestudeerd bij Rita Dams, Jill Feldman, Peter Kooij, Robin Blaze, Pascal Bertin en heeft hij deelgenomen aan verschillende producties met Michael Chance: (Apollo in Monteverdi's 'L' Orfeo ', Seneca in Monteverdi's L'incoronazione di Poppea', Ercole in Cavalli's Giasone ', en Aeneas in Purcell's' Dido and Aeneas '). Hij heeft ook verschillende religieuze werken uitgevoerd als solist geregisseerd door Charles Toet, Mike Fentross, Guy van Waas, Jan-Joost van Elburg, Fabio Bonizzoni en Patrick Ayrton en Joshua Cheatham.

 

Pauline Doolaard

Pauline begon haar klassieke zangstudie op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tijdens haar bachelor kreeg zij les van Rita Dams en in haar masterstudie daarnaast ook van Sasja Hunnego. Aan de piano werd zij gecoacht door Maurice Lammerts van Bueren. In 2017 behaalde zij in Den Haag met succes haar masterdiploma. Zij volgde lessen en masterclasses bij onder meer Dorothee Mields, Nelly Miricioiu en  Johannette Zomer (e.a.)

Al vanaf haar studie is Pauline regelmatig als solist te horen in onder meer werken van Bach, Mozart (Requiem & Krönungsmesse), Fauré (Requiem), Rossini (Petite Messe Solennelle), Vivaldi (Gloria), Mendelssohn (Hör mein Bitten) en H. Andriessen (Miroir de Peine). Ook soleerde zij met het Cello8ctet Amsterdam in de aria uit de Bachianas Brasileiras van Villa-Lobos. Als soliste werkte Pauline met dirigenten als (o.a.) Reinbert de Leeuw, Clarke Rundell en Bas Wiegers,

Naast solozang heeft Pauline een grote liefde voor ensemblezang, met name in koren. Pauline is momenteel als koorzanger actief in het Laurens Collegium Rotterdam, o.l.v. Wiecher Mandemaker, dat samenwerkt met orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Residentie Orkest. Als koorzanger zong ze onder dirigenten als Valery Gergiev, Yannick Nézet-Séguin, Nathalie Stutzmann, Ton Koopman, Jan Willem de Vriend, Martyn Brabbins, Marcus Creed, Markus Stenz en Giancarlo Andretta. Zij zong eerder in koren zoals de Dutch National Opera Academy en het Groot Omroepkoor.

Dirk Brödling en de Kantorei der Stadtkirche

Dirk Brödling is sinds 2012 verbonden als organist en Kantor aan de Evangelisch Lutherse gemeente in de Stadtkirche van Bad Pyrmont, de zustergemeente van Heemstede in Duitsland. In 2017 werkte hij met de Kantorei voor het eerst samen met het HPhO en dat beviel zo goed dat ook dit jaar weer een gezamenlijk programma wordt uitgevoerd. Ook deze keer soleert Dirk Brödling op orgel in het Concert voor orgel en orkest in F gr.t. op 137 van Josef Rheinberger.

The Voice Company o.l.v. Robert Bakker

The Voice Company is een projectenkoor van Robert Bakker met afdelingen in Haarlem, Lelystad en Nijkerk. Geen stemtest, geen vast lidmaatschap, iedereen is welkom. Het HPhO werkte eerder samen met TVC in 2017 in Bad Pyrmont en in 2016 bij een uitvoering van de 9e symfonie van Ludwig van Beethoven. Meer info: www.robertbakker.nl

Het Heemsteeds Philharmonisch Orkest

Het HPhO bestaat uit zo’n 50 gedreven amateurmusici. Hun concerten en projecten kenmerken zich door originaliteit, kwaliteit en veelzijdigheid. Al sinds de oprichting in 1966 wordt gestreefd naar uitvoeringen die leuk zijn om te maken en mooi zijn om naar te luisteren. In de eerste decennia na de oprichting nog als kamerorkest, maar vanaf 2001 als volledig symfonie-orkest. Met veel plezier studeren de musici van het HPhO elke zaterdag in deze Pinksterkerk onder leiding van dirigent Dick Verhoef op uiteenlopend repertoire. Daarnaast verleent het HPhO regelmatig medewerking aan bijzondere muziekprojecten of zijn zij te vinden in het buitenland op één van hun concertreizen. Dat ze veelzijdig zijn hebben ze in de afgelopen periode wel bewezen. In december 2017 speelden zij drie avonden lang voor een volle zaal in de Philharmonie in Haarlem tijdens de muziektheatervoorstelling “I love X-mas”. In datzelfde seizoen stonden ook de 5e symfonie van Ludwig van Beethoven en de 4e Symfonie van Franz Schubert nog op de lessenaar. In november 2018 waagden zij zich aan  “A London Symphony” van  Ralph Vaughan Williams en de Symfonische Dansen uit de West Side Story van  Leonard Bernstein. In januari speelden zij met gitarist Sander van Willigenburg het iconische Concierto de Aranjuez van Joaquín Rodrigo.

 

Meer info? Aanwezig zijn bij een repetitie of het concert? Leuk!

Neem contact op met Jean-Luc Vriend, secretaris via secretaris@hpho.nl

 

 

 

Exposities

Foto's

Concerten

Foto's

Trouwlocatie

Foto's

Evenementen

Foto's

Omgeving

Meer info

Rondleiding

Meer info