Grote Kerk

BINNENKORT IN DE GROTE KERK: (meer info: zie Evenementenagenda

10 mei opening 15.30uur expositie Post uit de Vergetelheid, zie onder

25 mei korendag

1+2 juni XXL boekenmarkt, zie onder


 


Tentoonstelling “Waarom schrijf je me niet” –

Post uit de vergetelheid

 

 

Het Herdenkingscomité Monnickendam organiseert van 7 t/m 26 mei en 3 t/m 18 juni 2019 de tentoonstelling met de titel “Waarom schrijf je me niet” in de Grote Kerk van Monnickendam.

 Deze tentoonstelling “Waarom schrijf je me niet” – Post uit de vergetelheid vertelt met authentieke brieven en briefkaarten uit getto’s en naziekampen het verhaal van vervolging en vernietiging in de aanloop naar en tijdens de Tweede Wereldoorlog.  De poststukken zijn de sporen die mensen op hun reis hebben nagelaten. De tentoonstelling gaat ook vooral in op de vraag welke betekenis de verhalen nog hebben voor nu. 

In de tentoonstelling  wordt de reis van drie hoofdpersonen gevolgd – een pubermeisje, het Joodse meisje Wanda Verduin, een verzetsman, Nico Peeters en een jonge Joodse man, Jules Schelvis – en hun familie vanuit hun woonplaats in Nederland langs kampen en getto’s. Hun geschiedenis wordt in korte films verteld door drie vertellers. De films kunnen ook op de website worden bekeken op www.pudv.nl.

Deze tentoonstelling is niet alleen toegankelijk voor mensen die dagelijks de Grote Kerk bezoeken tijdens haar openstelling van 13.00 tot 16.00 uur, maar is vooral ook bedoeld voor kinderen van groep 7 en 8 van de basisscholen in de gemeente Waterland en voor de leerlingen van het Bernard Nieuwentijt College in Monnickendam.

Wij vinden het namelijk als Herdenkingscomité van groot belang dat de verschrikkingen van de oorlogen niet vergeten worden, maar dat ze een waarschuwing blijven voor volgende generaties. Dit zal naar onze mening ook bijdragen aan de ontwikkeling van het cultuur-historisch besef van de jeugd in onze gemeente. Daarom zijn we ook heel actief naar de scholen gegaan om hen te vragen hun medewerking hieraan te verlenen en de meeste scholen hebben  aangegeven mee te willen doen.  Vanuit de Stichting LOTTY VEFFER FOUNDATION die de tentoonstelling heeft samengesteld en verder organiseert is hier ook lesmateriaal voor ontwikkeld en zijn hier deskundige gespreksleiders voor beschikbaar.

 

Het Herdenkingscomité Monnickendam.

 

 

 

 

Exposities

Foto's

Concerten

Foto's

Trouwlocatie

Foto's

Evenementen

Foto's

Omgeving

Meer info

Rondleiding

Meer info