Grote Kerk

BINNENKORT IN DE GROTE KERK: (meer info: zie Evenementenagenda

WIJ WENSEN U VOORSPOED, VEEL GELUK MAAR BOVENAL EEN GEZOND 2019.

 

 


Doorlopende expositie van Irène Prinsen

De Apocalypse installatie (een verhaal in staal).

Voor meer informatie: www.isprinsencreator.com

 


EXPOSITIE WATERLANDSE KUNSTKRING

  

Van zaterdag 22 t/m zondag 30 september 2018 is in de Grote kerk Monnickendam het reguliere en nieuwste werk te zien van de leden van de Waterlandse Kunstkring. De expositie is geopend op dinsdag t/m zaterdag van 11 - 16.00uur en zondag van 13 - 16.00uur.

Deelnemende kunstenaars zijn;

Suze Duif; Joke Trum Drost; Fred Roskam; Elly Boontje; Mieke Werners; Elize van Sonderen; Vera Schoone; Jans van Baarsen; Emmy Buijs; henny Herfst; Malisca Muller; Anneke Mulder; Marian van Ewijk; Clasien Kramer; Jannig Kwakman; Ashiti Schuit; Philine van der Vegte.

Meer info, foto's op : www.waterlandsekunstkring.nl

 

 

 

EXHIBITION 26 June - 9 September 2018

Paintings, Photography, FineArts

Vanessa van Gasselt, Glenn Sluisdom, Dagmar Gerritse, Nahuel Reyers Gomez

 

Na hun expositie in het St. Joseph’s kerk te Amsterdam, komen vier multidisciplinaire kunstenaars weer samen en dit keer in de GroteKerk van Monnickendam. De jongste, Nahuel Reyes Gomez is slechts twaalf jaar oud. Een brede selectie van thema’s en series binnen de fotografie en de schilderkunst zal de focus van deze tentoonstelling zijn. Enkele van deze kunstenaars zullen een aantal dagen te werk gaan in de kerk om een nieuwe serie te maken geinspireerd door de Grote kerk. 

Mocht u vragen hebben over werken of als u een rondleiding wenst, graag contact opnemen met:
vnomada@yahoo.com
tel: +31(0)613889122.

After the St. Josephs Church in Amsterdam four multidisciplinary artists meet again, only this time in the Great Church of Monnickendam. The youngest artist Nahuel Reyes Gomez is a mere twelve years old. The focus of this exhibition will be a broad selection of various themes and series within the field of painting and photography . Some of the artists will be working in the church on a new serie inspired by the Great Church. 

May you have any questions concerning the works or wish for a guidedtour, please contact:
vnomada@yahoo.comor
0031 (0) 613889122. 

     


 

 

Zeeschilders in Monnickendam

17 Leden van de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders: Aly van der Wal, Pauline Bakker, Winnifred Bastian, Frank Buissink, Geurt Busser, Maarten Groot, Katinka Krijgsman, Leentje Linders, Piet Lont, Edith Madou, Jaap Ploos van Amstel, Peter de Rijcke, Ellen van Toor, Wim Vaarzon Morel, Rein de Vries, Ludo van Well en Coob Zeeman exposeren van 1 juli t/m 3 september in de Grote Kerk te Monnickendam. De diverse kunstwerken die zij laten zien hebben maritieme onderwerpen als overeenkomst, maar zijn uiteenlopend in stijl en van hoge kwaliteit.

Zee en schepen hebben sinds de vroegste bekende culturen inspiratie gewekt tot het scheppen van fascinerende beeldende kunst, maar pas in de zestiende eeuw ten tijde van de grote ontdekkingsreizen ontstond maritieme kunst als een onafhankelijk genre. Kort na de tweede wereldoorlog werden Nederlandse zeeschilders uitgenodigd om op de nieuwgebouwde oorlogsschepen van de Koninklijke Marine zeereizen mee te maken en aan boord te werken. De resultaten van die reizen waren in 1952 te zien op de overzichtstentoonstelling "Schilders ter Zee" in het Amsterdamse Stedelijk Museum.  De reacties van publiek en pers waren zo gunstig dat de deelnemende kunstenaars na afloop bij elkaar kwamen en in samenspel met de  Marine besloten een vereniging van zeeschilders op te richten. Dat gebeurde in september 1953.

Met het groeien van de welvaart in de jaren zestig nam de interesse in maritieme kunst toe. De Nederlandse Vereniging van Zeeschilders ging er in die tijd toe over nieuwe leden toe te laten die moderne kunststromingen in hun werk toepasten en is daarmee sindsdien doorgegaan.   

Er zijn door de NVZ tijdens de laatste jaren van de vorige eeuw en recent in deze eeuw veelvuldig nationale en ook internationale tentoonstellingen gehouden. Ook zijn er boeken uitgegeven. Verdere info kunt u vinden op onze website www.zeeschilders.com

De opening van deze tentoonstelling is op zaterdag 1 juli om 15.00 uur door de heer Jaap Bond, gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland.

Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 11.00 tot 16.00 uur, zondag 13.00 tot 16.00 uur.

 

Van 1 juli t/m 3 september 2017

Expositie van Nederlandse Vereniging van Zeeschilders


Kunst uit Waterland Exposeert

                                                             

Een leuke overzichtexpositie van de amateurschilders van Kunst uit Waterland, niet alleen schilderijen maar ook een aantal beelden zullen er staan. De leden komen in de wintermaanden 1 x per week bij elkaar om onder leiding van 

Elly Boontje en Maddy Kooiman ,te schilderen of te werken met pastelkrijt. De onderwerpen zijn divers, van stillevens, dieren, abstract. Ook de omgeving van Waterland is een geliefd onderwerp. Kortom de moeite waard om te komen kijken.

 


Jacqueline Mac Mootry-Everaert

 

                                                             

 

In de overzichtstentoonstelling van 10 december 2016 t/m 12 maart 2017 van kunstenares Jacqueline Mac Mootry-Everaert zijn 3 collecties te zien.

De collectie ‘The Journey’  staat voor ‘Geloof’ en ‘Hoop’ en symboliseert het lastige proces van loslaten en alle emoties die daarmee gepaard gaan. De kunstenares heeft een jaar aan deze collectie gewerkt en tijdens dit proces alle aspecten van het loslaten op doek tot uiting gebracht. De sleutel, het accepteren van hetgeen men toch niet kan veranderen, komt tot uitdrukking in het laatste werk, de bloeiende takken, die symbool staan voor hoop en de verwachting dat aan de horizon voor ons allen weer nieuwe avonturen wachten.

De collectie ‘Purple Rain’ is een collectie Naakten die stuk voor stuk zijn geïnspireerd op  muziek. De Naakten zijn niet bedoeld om de toeschouwer erotisch te prikkelen, maar om kracht en zelfvertrouwen vanuit de vrouw zélf uit te stralen. Het idee van een collectie vrouwelijke Naakten, ontstond na het zien van een concert van Prince en zijn fenomenale song ‘Purple Rain’ en de Powervrouwen waarmee hij zich omringde. Het eerste werk van de collectie is inmiddels verkocht en hangt nu in Las Vegas. En een deel van deze collectie was te bezichtigen op de Rotterdam International Art Fair 2014 in de Laurenskerk.

De collectie ‘The Gold and Copper Collection’  is de nieuwste collectie van Jacqueline Mac Mootry-Everaert en ontstaan vanuit een behoefte zich af te keren van alle duistere en verontrustende beelden waarmee we de laatste tijd geconfronteerd worden in de media. De kunstenaar heeft zich teruggetrokken in een uiterst persoonlijke parallel universum waar alles licht, helder, sprankelend en kleurrijk is.  De kunstwerken zijn vervaardigd met penseel en palet mes en in alle werken is Koper en  23.75K (karaat) goud verwerkt .  De Gold and Copper Collection is ondergebracht bij de Amerikaanse Online Art Gallery Saatchi Art.  

 

www.macmootry-everaert-art.com   of   https://www.saatchiart.com4/jacq0204

 


Herfstexpositie van de Waterlandse Kunstkring in de kerk

 
Van zaterdag 1 t/m zondag 9 oktober is in de Grote Kerk Monnickendam het nieuwste werk te zien van de leden van de Waterlandse Kunstkring.

De expositie is geopend op dinsdag t/m vrijdag van 11 tot 16 uur, zaterdag van 11 tot 16.30 en zondag van 13 tot 16.30. Er is steeds een van de kunstenaars aanwezig. Op zaterdag 8 oktober zit Vera Schoone met een etspers te werken in de kerk, en Mieke Werners laat zien hoe ze haar monumentale viltwerk maakt op woensdag en vrijdag.

Deelnemende kunstenaars zijn: Vera Schoone, Henny Herfst, Malisca Muller, Jans van Baarsen, Mieke Werners, Joke Trim, Clasien Kramer, Elly Boontje-Kremer, Fred Roskam, Evert Bolt, Elize van Sonderen, Emmy Buys, Suze Duif en Philine van der Vegte.

Meer info, foto's en alvast een preview op http://www.waterlandsekunstkring.nl/exposities/expositie-grote-kerk-oktober-2016.

 

                                                                      

  


                             

   

 

Vanaf 31 augustus 2016 is de expositie Echte Helden te zien in de Grote Kerk van Monnickendam. De tentoonstelling toont portretten en de bijzondere levensverhalen van helden uit het verzet tegen de Duitse onderdrukkers tijdens de Tweede Wereldoorlog met hun wortels in het voormalig Koninkrijk der Nederlanden.

Alle portretten zijn gemaakt door kunstschilder Herman Morssink. De collectie wordt beschikbaar gesteld door het 4/5 mei comite Amsterdam Zuidoost. De expositie is tot en met 25 september te bezoeken.

Op open monumenten dag, zaterdag  10 september, zal er om 15.00 uur een krans gelegd worden bij het Monument voor Britse Militairen in Monnickendam.

 

Adres: De Zarken 2,

 


Expositie: Watersnood van 1916 

 

 

Honderd jaar na de Watersnood

Woensdagavond 13 januari honderd jaar terug was het die dag bar weer, harde wind, hoog water in wat toen nog de Zuiderzee heette.  Dat pakte heel slecht uit, het meest nog op het eiland Marken. Daar vielen tientallen doden, toen de zee de zaak overspoelde. Dijkdoorbraken zetten Waterland onder water. Op het huis van Nieuwe Zijds Burgwal 33 kun je nog zien aangegeven hoe hoog het water toen kwam in Monnickendam.  In de Grote kerk was het nog droog en alleen daar.  De kerk stond vol vee.

Nu honderd jaar later,  op zondag 10 januari begint in de Grote kerk van Monnickendam een tentoonstelling van grote foto’s, in bruikleen gekregen van het Zuiderzeemuseum, van het overstroomde Waterland.   De tentoonstelling is dagelijks toegankelijk van 13.30 tot 16.00 uur op de volgende data:  10 t/m 17, 23+24 en 30+31 januari 2016.

 

 

 

Exposities

Foto's

Concerten

Foto's

Trouwlocatie

Foto's

Evenementen

Foto's

Omgeving

Meer info

Rondleiding

Meer info